”Lucrarea Sistemul valorilor în drept, pe care ne-o oferă Valentina Manea și Nicolae Răzvan Bujdoiu, surprinde prin noutate: atât prin noutatea abordării, cât și prin noutatea temelor și a întrebărilor la care autorii și-au propus să răspundă. În primul rând, surprinde considerarea dreptului ca fiind „cel mai semnificativ moment cultural al societăţii” şi un „indicator fundamental de apreciere a nivelului de civilizație”. În al doilea rând, surprinde abordarea de tip transdisciplinar, în sensul definit de Basarab Nicolescu în Manifestul transdisciplinarităţii: „Se află în același timp şi între discipline, şi înlăuntrul diferitelor discipline, şi dincolo de orice disciplină. Finalitatea sa este înțelegerea lumii prezente, unul din imperativele sale fiind unitatea cunoașterii”. Prin această orientare metodologică, autorii răspund cu brio contextului de cunoaştere la care se raportează.
Fiind preocupați de problema adresabilității, cei doi autori au optat pentru o scriitură în două registre: „unul de expunere destul de didactică a principalelor poziții teoretice de știința dreptului (…), iar pe de altă parte menținând, pe cât a fost posibil, la un standard ştiinţific acceptabil calitativ, judecățile interpretativ-critice și evitând, astfel, domnia paradigmei unice”.
O noutate este și preocuparea pentru o abordare coerentă a epistemologiei juridice, a naturii cunoașterii şi interpretării juridice concomitent cu definirea conceptelor implicate, cum ar fi cele de „realitate juridică”, „adevăr juridic” şi „eroare juridică”. În opinia mea, orice abordare serioasă a unui domeniu de cunoaștere cuprinde și analiza epistemologiei sale, care subîntinde teoria și metodologia, guvernând tacit realizările practice ale domeniului respectiv. Cu totul surprinzătoare sunt referirile la ficțiune, ca parte inalienabilă a dreptului: „Fiind creație a spiritului, dreptul nu este o oglindă pură a realității. El pornește de la realități, dar le asimilează, le preface conceptual. În acest proces reflectoriu îşi găseşte loc şi ficțiunea”.
Mi se pare cu totul remarcabil setul de întrebări la care autorii încearcă să răspundă – și o fac, cel mai adesea, admirabil: „Dreptatea și justiția se înfăptuiesc în societate, sau acestea rămân doar un ideal de atins?”; „Este dreptul în întregime şi întotdeauna moral?”; „Morala şi moravurile sunt o sursă pentru drept şi un standard de apreciere a conștiinței juridice?”; „Dacă libertățile şi constrângerile sunt generate şi gestionate de autoritate, atunci unde se plasează libera voință a individului?”.
Lectura acestei cărți este mai mult decât instructivă, ea este o șansă formatoare pentru toți cei interesați de studierea unor discipline cum sunt Teoria generală a dreptului, Dreptul constituțional, Filosofia dreptului, Sociologia dreptului, Criminologie, Logică juridică etc. Suntem recunoscători celor doi autori, precum și Editurii craiovene SITECH.
Faptul că lucrarea este dedicată, in memoriam, profesorului Nicolae Bujdoiu exprimă un lucru de mare sensibilitate: datoria morală pe care unul dintre autori simte că o are față de tatăl său, care i-a fost și mentor, și prieten. O astfel de legătură rezistă peste timp doar atunci când și tatăl, și fiul s-au dovedit a fi doi oameni speciali.”
Prof. univ. dr. Dumitru Borțun