Autoritatea Electorală Permanentă a elaborat un proiect de Hotărâre privind regulile de promovare, distribuire, publicare și editare a materialelor publicitare politice folosite în campania electorală pentru alegerile prezidențiale din luna mai. Proiectul va fi supus dezbaterii publice joi, oferind tuturor celor interesați posibilitatea de a transmite propuneri și observații către AEP.
Autoritatea Electorală Permanentă precizează că, prin Ordonanţa de urgenţă nr. 1/2025 s-a stabilit că, prin Hotărâre a Autorităţii Electorale Permanente, se va clarifica modul de promovare, distribuire, publicare sau editare a materialelor publicitare politice utilizate în campania electorală la alegerile pentru Preşedintele României din anul 2025.
”Având în vedere atribuţiile ce revin autorităţilor cu atribuţii în organizarea alegerilor pentru Preşedintele României din anul 2025 prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 1/2025, un Grup de lucru interinstituţional format din reprezentanţi ai Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM), ai Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA), ai Directoratului Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC), ai Ministerului Afacerilor Externe (MAE), ai Ministerului Afacerilor Interne (MAI), ai Autorităţii Electorale Permanente (AEP) şi ai Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) a elaborat prima versiune a proiectului de Hotărâre privind modul de promovare, distribuire, publicare sau editare a materialelor publicitare politice utilizate în campania electorală”, arată AEP într-un comunicat. Ulterior, Grupul de lucru, la data de 5 februarie, a avut consultări cu reprezentanţii organizaţiilor neguvernamentale cu activitate relevantă în domeniul electoral.
”În urma analizării proiectului de către respectivele formaţiuni politice a avut loc o nouă întâlnire de lucru astăzi, 12 februarie a.c., în urma căreia a fost definitivat un prim proiect de Hotărâre, urmând ca mâine, 13 februarie a.c., acesta să fie pus în dezbatere publică pentru ca toţi cei interesaţi să poată formula şi transmite către AEP propuneri şi observaţii cu privire la conţinutul proiectului de act normativ”, anunţă Autoritatea. ”Precizăm că Ordonanţa de urgenţă nr. 1/2025 se află în prezent în Parlament, în procedură de adoptare, astfel încât forul legislativ are posibilitatea de a o analiza, modifica sau completa, după caz”, menţionează AEP.